Årets ishockey-VM står på tur och får anses som maj-månads stora höjdpunkt. I ordningen så är evenemanget det 87:e som arrangeras för herrarna och denna gång är det Tjeckien som står som värdland där Prag och Ostrava är spelorterna som det ska avgöras i. Kanada är regerande mästare efter att ha slagit överraskningen Tyskland i finalen med 4-2. I slutändan handlade det mesta om Lettlands seger i bronsmatchen mot USA som banade väg för landets första VM-medalj någonsin. Frågan är om toppnationerna höjer sig till detta mästerskap och nedan följer en liten tanke om de olika utmanarna till pokalen. Oddsen nedan finner ni hos ComeOn .

Grupp A består av Kanada, Finland, Schweiz, Tjeckien, Danmark, Norge, Österrike och Storbritannien. Det här får absolut anses som “dödens grupp” där vi absolut kan få se en del skrällar. Det är givetvis så att de fyra förstnämnda någonstans är stora favoriter här, men i vilken ordning i gruppen man kommer att hamna är svår att sia om på förhand. Kanada kommer som vanligt att vara starka här, men samtidigt kan det vara svårt för dem att komma hit och ställa om till den stora rinken. Finland, Schweiz och Tjeckien kommer att ha fler inhemska spelare och man har också spelare som är uppväxta med dessa stora rinkar. Tanken är att Kanada kommer att växa in i turneringen, men jag tror absolut att man får kämpa för att vinna gruppen.

Tittar man på de mindre nationerna Österrike och Storbritannien så har de säkerligen inte så mycket att hämta mot de bättre lagen. Danmark och Norge kan säkert gneta till sig någon poäng mot giganterna och vi är vana med att det alltid skräller någonstans i hockey-VM.

Den andra gruppen är såklart Sveriges grupp och det är på pappret en klart enklare grupp. Det kan givetvis vara på både gott och ont för Sveriges del, men jag tror det är viktigt att bygga upp ett bra självförtroende och det har Tre Kronor goda möjligheter till här. Sverige får agera gruppfavoriter här, tätt följt av USA som kommer få ett bra lag på pappret. Tyskland, Slovakien och Lettland är de som följer efter det, men jag tror knappast att de orkar med samma bedrift ännu ett år. Frankrike, Kazakstan och Polen kommer inte ha mycket att hämta här i denna grupp och troligtvis kan både USA och Sverige bättra på sin målskillnad rejält här.

Tittar vi först och främst på Sveriges nuvarande lag så är det ett bra lag på pappret. Sam Hallam har lyckats locka hem stjärnor som Victor Hedman, Erik Karlsson och Rasmus Dahlin och på pappret har Sverige turneringens bästa backbesättning redan nu. Lägg därtill Jonas Brodin som är en defensiv kugge i Minnesota samt Marcus Pettersson som agerat backkollega till Erik Karlsson i Penguins denna säsong. Jag tror inte heller att Sam Hallam “värvat” klart ännu, utan givetvis kommer fler NHL-spelare att ansluta sig så småningom. Målvaktsfronten och backbesättningen kan man inte klaga på alls, utan jag tror den stora akilleshälen är offensiven här. Jag tror i grund och botten att man behöver kanske en eller två riktiga spetsar för att nå hela vägen till ett guld, men med dem backarna man har redan nu så kommer man skapa mycket offensiv från backposition. I vilket fall så tror jag att man kommer att vara bättre förberedda än sina utmanare i gruppen och därmed ha bra chans till gruppseger.

Är det Sveriges VM?

Någonstans bak i skallen så tror jag att Sverige kommer att göra en väldigt bra turnering. Dels för att man såklart har skaffat sig en fantastisk backbesättning, men också för att Sam Hallam känns som en genuin och väldigt omtyckt person av spelarna. Jag tror också det är många av de “nya” som är med också vill visa upp sig inför framtidens World Cup och OS, vilket såklart bara bör vara positivt.

De som ska leda Sverige för tillfället är ju backarna, men dem behöver vi inte snacka om mer. Vi behöver prata om svagheterna man har för det är där man måste visa vad man går för. Sverige har ett ganska ungt lag offensivt sett och egentligen ingen superetablerad spelare i truppen. Den som kanske står högst i kurs är nog ändå Joel Eriksson-Ek som är en otroligt bra spelare som jag tror att en stor del av de svenska fansen inte riktigt vet hur bra han egentligen är. Lucas Raymond kommer även han från en poängrik säsong, men han är också lite beroende av bra spelare runt sig kan jag tycka. Fabian Zetterlund har gjort det fantastiskt bra i San Jose och kan absolut bli en joker i detta VM. Med det sagt så finns potentialen till att gå långt, men jag tror att truppen skulle behöva en Filip Forsberg, Elias Pettersson eller liknande för att gå hela vägen.

Utmanarna är ganska många ändå, men det känns som att såklart Kanada med Conor Bedard i spetsen ligger högt upp på rankingen. Han kommer säkerligen få mycket ögon på sig och han verkar bara bli bättre ju mer press han får på sig detta underbarn. Allt beror i slutändan såklart vilka Kanada lyckas få med sigi sin trupp och hur motiverade man är, men känslan är ändå att de inte kommer att mäta sig med Sverige tillslut.

Sveriges största utmanare tror jag heter USA som redan nu har fyllt upp med en drös etablerade och talangfulla NHL-spelare. Johnny Gaudreau, Trevor Zegras, Matt Boldy, Dylan Larkin och Cole Caufield är bara några av namnen som kommer att delta. Jag tror dock att laget, precis som Kanada, kommer att bli bättre ju längre turneringen lider. Det tar en stund för dem att ställa om till den stora rinken, men när dem väl kan få utfall för den speed och offensiva skicklighet man besitter så kommer man att bli farliga i slutändan.

I övrigt tror jag att de andra lagen får svårt att hävda sig mot de tre stora enligt mig. Finland brukar alltid vara bra i mästerskap, men man ser inte ut att få något superlag på pappret. Det lag som jag tror kan överraska lite är ändå Tjeckien. Man har hemmaplan och man kommer få ett starkt lag på pappret tack vare just hemma-VM och hemmanationerna brukar i regel prestera lite över sin förmåga. Skulle man få hem David Pastrnak till exempel så får man ytterligare spets på det.

Under VM kommer ComeOn att erbjuda flera olika marknader, men jag ska nypa två direkt redan innan här och det är Sverige att vinna gruppen, men också USA att vinna hela turneringen. Jag tror Sverige kommer att vara bättre från start och vara lite mer stabila, därav har jag dem som gruppvinnare. USA tror jag kommer att bli otroligt farliga tillslut när man fått några matcher tillsammans och de är mina vinnare av turneringen.

Sverige att vinna grupp B (2.28) - 2.5/5 units
ÚSA att vinna VM (4.00) - 2/5 units
This is the stats tab
This is the post tip