Speltips i den förvånansvärt tidiga matchen i Chile mellan Ñublense och Union la Calera.

Hemmalaget hade ett succéår 2022 och kvalificerade sig för första gången någonsin till Copa Libertadores. Slutplaceringen var helt välförtjänt för den lilla klubben som gjorde underverk, både spel och resultatmässigt, med begränsat material.

Med Copa Libertadores i sikte satsade man på erfarna spelare under transferfönstret, detta framförallt då många av dem yngre spelarna som var med under succésäsongen "bara" var där på lån. Vidare tappade man också ett par äldre nyckelspelare till andra större lag i ligan.

Satsningen/renoveringen gick dessvärre inte vägen och Ñublense backade under 2023 flera steg i sin utveckling. I ligaspelet har man varit bland dem sämsta i Primeran och haft framförallt oerhörda problem med målskyttet. 21 mål framåt på 20 matcher är under all kritik för samtliga lag (nästsämst). För ett satsande lag som deltar i Copa Libertadores? Ett fiasko!

I Copa Libertadores nådde de ändå en tredjeplats i gruppen, vilket får ses som godkänt sett till krisen Ñublense befunnit sig i. I och med det så kvalificerade sig Ñublense in till Copa Sudamericanans slutspel. Väl där fick man enklast möjliga lottning med deras mått mätt i form av chilenska Audax Italiano, vilka man besegrade med 1-0 (1-0, 0-0).

Slitna och deppiga hemmaspelare

Ñublenses senaste match inför kvällens möte var på bortaplan mot LDU Quito. En på förhand tuff motståndare i Sudamericanans åttondelsfinal. Chilenarna inledde dubbelmötet med att förlora med 0-1 på hemmaplan och det var många, ink. undertecknad, som trodde att dubbelmötet var död efter det. Men Ñublense ville annat och lyckades kriga till sig en 3-2 seger på bortaplan i Quito. Mäkta imponerande då vi snackar om fysiskt starkare motstånd som dessutom spelar sina hemmamatcher på en otrolig höjd.

Prestationen vart dock slutligen förgäves då man förlorade straffsparksläggningen och fick åka hem med svansen mellan benen.

Dagens match är Ñublenses sjunde på 25 dagar. Det vill säga att man snittat 1 match var 3.5 dag sedan 21 Juli. Zoomar vi ut än mer blir det 9 matcher på dem 33 senaste dagar (match/3.66 dag).

Det är rätt vanligt att sydamerikanska lag, och i andra kontinenter också för den delen, har svårt att tända till efter deltagande i Copa Sudamericana/Libertadores. Vidare så har de också tuffast möjliga match i ryggen inför mötet mot Union la Calera. Jag menar, frenetiskt tempo, stora och starka ecuatorianer och 2.7km höjd över vattnet är inget man bara viftar av sig på några dagar.

Dagens motstånd Union la Calera är ett bra lag som, precis som många andra i ligan, strugglat under året med att kunna prestera strabilt vecka ut och vecka in. Deras form är dock uppåtgående och de presterar mycket jämnare numera än i jämförelse med början av säsongen. De hade 3 segrar och 1 X i ryggen inför den senaste hemmamatchen efter att ha slagit bl.a. duktiga Everton. Den förlustfria sviten bröts dessvärre där och då efter att man gjort en bra prestation men inte räckt till mot ett Palestino i toppform.

Jag tror att Union la Calera kan dra nytta av att hemmaspelarna är såpass slitna, både mentalt och fysiskt. Union la Calera +0.25 är en lite väl givmild lina och spelas därför till 1.80 hos bet365 .

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip