Premier League är tillbaka efter ett kortare uppehåll när FA-cupen och Carabao Cup tagit vid i England och vi rivstartar med en seriefinal mellan Manchester City och Chelsea direkt i den tidiga lördagsmatchen. City har ett tiopoängsförsprång ner till tvåan Chelsea, som lär behöva nå ett resultat om inte titelstriden ska upplevas som hopplös redan i januari.

Manchester City:

City har fått en liten ovanlig vila i veckan efter att man åkte ur Carabao Cup på straffar mot West Ham tidigare under säsongen. Vilan kom nog ändå lägligt då City drabbades av ett coronautbrott inför FA-cupmatchen mot Swindon (seger 4–1) där sju spelare – däribland Raheem Sterling, Phil Foden och Jack Grealish – och några ledare inte deltog. Trots det mönstrade City ett starkt lag i cupen med spelare som João Cancelo, Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan, Rodri, Rubén Dias och Bernardo Silva från start.

Flera spelare väntas vara redo att återvända till spel, men vi får invänta Pep Guardiolas presskonferens senare under fredagen för definitivt besked på vilka spelare som hunnit återhämta sig. Riyad Mahrez missar dock, då han är borta på Afrikanska mästerskapen. City bör ändå kunna mönstra ett starkt lag.

Sett till vinstraden har City varit i flygande form på sistone med 11 segrar i rad och 33 gjorda mål under den perioden. Mot slutet har vi dock sett några mindre övertygande insatser, framför allt offensivt sett, för vanligtvis målglada Manchester City. I de två senaste Premier League-matcherna noterades City för 1,04 i Expected goals mot Brentford och 1,15 mot Arsenal – bland de lägre noteringarna under den här säsongen.

Preliminär startelva: Ederson; Cancelo, Laporte, Dias, Walker; De Bruyne, Rodri, Gündogan; Sterling, Silva, Jesus (WhoScored)

Chelsea:

Chelsea genomgick en rejäl formdipp mot slutet av 2021 efter att Chelsea-minerna pekat uteslutande uppåt sedan Thomas Tuchel tog plats på tränarbänken. The Blues har dock inlett 2022 desto mer övertygande och har framför allt stått för två mycket kontrollerade insatser i Carabao Cup-semifinalerna mot Tottenham. Chelsea dominerade det första mötet fullständigt och hade handlingarna under kontroll även i returen, även om Tuchel inte var helt nöjd med prestationen.

“We were almost punished for our lack of focus. We played at 90% and that’s not our style – we shouldn’t do this.”, sa tysken efteråt.

Citatet säger en hel del om Tuchels kravbild och även om Chelsea kontrollerade matchen och skapade stora målmöjligheter så tappade Chelsea fokus i perioder och tillät Spurs att skapa chanser – något som inte kommer bära i toppmötet mot City.

Chelsea vet att en förlust på Etihad Stadium troligtvis grusar titelmöjligheterna, då de skulle släppa iväg City till en 13-poängsledning, men Chelsea har stått för bra prestationer i det här mötet sedan Tuchels intåg i klubben. City vann förvisso höstmötet på Stamford Bridge, med 1-0, men dessförinnan hade Tuchel utmanövrerat Guardiola och vunnit de tre tidigare matcherna.

Chelsea saknar Edouard Mendy, som är iväg på Afrikanska mästerskapen, så Kepa Arrizabalaga tar plats mellan stolparna. Wingback-duon Reece James och Ben Chilwell återfinns sedan tidigare på skadelistan, vilket lär innebära att rutinerade Marcos Alonso och César Azpilicueta tar plats på kanterna. Trevoh Chalobah är ett osäkert kort inför toppmötet, men Thiago Silva och N’Golo Kanté ska vara tillbaka.

Preliminär startelva: Arrizabalaga; Rüdiger, Silva, Christensen; Alonso, Kovacic, Jorginho, Azpilicueta; Mount, Havertz; Lukaku

Analys:

Etihad Stadiums gräsmatta kommer att fyllas av spelare av absolut världsklass under lördagen, men trots det är det är ändå omöjligt att inte lägga fokus på de båda tränarna. Tuchel och Guardiola är två av den moderna fotbollens största fotbollstänkare och det här kommer bli en taktiskt högintressant batalj mellan två skickliga lag. Tuchel och Guardiola står för olika stilar, men båda sätter ordet kontroll som allra högsta prioritet i sin fotboll.

I Chelseas 19 senaste ”stora matcher” (Champions League-slutspelsmatcher, cupsemifinaler och matcher mot andra topp fyra-lag i Premier League) har det totala målsnittet landat på 1,6 mål, där blott 2 av de 19 matcherna gått över 2.5-målslinan. Under de sex matcher som spelats mellan Guardiolas City och Tuchels Chelsea så har matcherna totalt innehållit sex mål. Jag tror även helgens tillställning kan bli målsnål med två lag – och två tränare – som desperat försöker kontrollera händelserna snarare än att låta det bli en friflödande och svängig fart-och-fläkt-match.

Speltips: Under 2,5 mål till 2,07 hos Nordicbet

TV: 12 miljoner extra på Stryktipset!




This is the stats tab
This is the post tip