Frankrike:

Fick fart på målskyttet och tog en övertygande seger i avslutande gruppspelsmatchen där Schweiz besegrades med 4-1. Fyra olika målskyttar – Amine Gouiri, Bradley Barcola, Rayan Cherki och Maxence Caqueret – hittade nätet för Les Bleuets, vilket lär vara glädjande. Frankrike är ett lag med oerhörd potential och talang, men jag tycker inte Frankrike övertygade fullt ut mot vare sig Italien eller Norge, så att få runda av gruppspelet med en flermålsseger ger nog lite mer arbetsro för Sylvain Ripolls mannar inför kvartsfinalen.

Frankrike har åkt på två tunga skadeavbräck den senaste veckan. Först drog Michael Olise baksidan mot Norge och mot Schweiz gick även Borussia Mönchengladbach-mittfältaren Kouadio Koné sönder efter en dryg kvart. Med spelare som Khépren Thuram, Caqueret, Enzo Le Fée, Joris Chotard finns det dock alternativ på mittfältspositionen. Detsamma gäller även på ytterpositionen där Olise huserar, Lyons Barcola gjorde mål senast och nu är dessutom Bayer Leverkusens Amine Adli tillbaka från avstängning.

Ukraina:

Gjorde ett starkt gruppspel med segrar och hållna nollor mot både Kroatien och Rumänien, och var dessutom bara minuter från en skalp i gruppavslutningen mot Spanien, där Ukraina stod upp oerhört bra och tog ledningen med både 1-0 och 2-1, och hade ledningen fram till Abel Ruíz kvitteringsmål i den 90:e minuten, trots att man roterade laget en aning.

Prestationerna kommer dessutom utan att lagets storstjärna – Chelseas dyra januarivärvning – Mykhailo Mudryk ännu inte spelat i turneringen, då han återhämtar sig från en skada. Det återstår att se om Mudryk är redo att göra några minuter i kvartsfinalen – vilket förstås vore ett stort tillskott. Apropå tillskott så är även anfallaren Vladyslav Vanat tillbaka från avstängning.

Frankrike favorit – men Ukraina ska inte underskattas

Frankrike är favorit här, helt välförtjänt, och laget besitter en oerhörd höjd som man inte alltid visat upp under det här mästerskapet, även om 4-1-segern mot Schweiz senast var ett fall framåt. Ukraina ska dock inte underskattas och gjorde ett riktigt starkt gruppspel, inte minst i 2-2-matchen mot Spanien, vilket gör mig lite obenägen att backa ettan till 1,63. Frankrike är vassa offensivt och har individuell kvalitet i dröser, men defensiven har inte alltid övertygat och skadade Koné kommer saknas på mittfältet. Ukraina satte två mål mot Spanien och kan mycket väl få hål även på Les Bleuets. Över 2.5 mål finns till 1,83 hos Expekt .