Finaldags i svenska cupen på damsidan, där BK Häcken och Piteå möts på Bravida Arena – som så sent som den gångna helgen möttes i Damallsvenskan.

BK Häcken:

Det är alltså en minst sagt bekant motståndare som väntar i Svenska cupen-finalen på Bravida Arena under onsdagen. Lagen möttes på samma arena i lördags, när BK Häcken vann med 3-1. Då hamnade Häcken i underläge efter en kvart, men vände på steken. Jóhanna Fossdalsá Sörensen kvitterade från straffpunkten och Anna Sandberg gjorde ledningsmålet med sin första balja för säsongen efter en skadedrabbad vår innan Filippa Curmark fastställde slutresultatet.

Nu hoppas förstås Häcken och tränare Mak Lind på liknande utfall även i cupen, där Häcken kliver in som storfavorit. Häcken har dragits med lite skadebekymmer i upptakten av Damallsvenskan – där man står på sju inspelade poäng efter tre matcher – men till finalen får man en rejäl boost i form av att storstjärnan Rosa Kafaji slår fast att hon är spelklar efter lårskadan hon ådrog sig i premiären mot IFK Norrköping. Kafaji lär dock inte lira 90 minuter, så det återstår att se om landslagsspelaren är med från start eller om det blir ett inhopp. Viktiga Jusu Bah är också tillbaka, men Anna Anvegård och Aivi Luik saknas
alltjämt.

Piteå:

Står inför en tuff utmaning i Göteborg, där man stannat kvar efter helgens match för att få bästa möjliga förberedelser och förutsättningar inför cupfinalen. Piteå har inlett den damallsvenska säsongen lite ojämnt med en seger hemma mot Växjö, följt av en 0-0-match borta mot Trelleborg (Skånelagets enda poäng så här långt) och så lördagens förlust, 1-3, borta mot Häcken.

Piteå stod för en riktig överraskning när man slog ut Rosengård i den 120:e minuten av förlängningen i seriefinalen. Bortsett från Tuva Skoog och Selma Åström ser det ut som att tränaren Stellan Carlsson har alla spelare att tillgå.

Häcken har en annan nivå i sig

Häcken kliver in som tydlig favorit i finalen, och man visade i helgen att Häcken har en annan nivå i sig jämfört med Piteå – även utan viktiga kuggar i Kafaji, Bah och Anvegård – och Göteborgslaget var numret för stort i andra halvlek och tog över tillställningen fullständigt. Häcken vann båda mötena mot Piteå i fjol och går in som välförtjänt favorit här. Häcken -1 finns till 2,00 hos Svenskaspel.
This is the stats tab
This is the post tip